fbpx

Spodaj te čaka zelo hiter in enostaven recept. Postopkov je morda nekoliko več ampak nič za to, tvoja gibanica bo zložena v dvajsetih minutah. Video recep nadeš tudi na Instagramu pod highlight-si.

Sestavine za krhko testo:

  • 200g moke
  • 20g sladkorja v prahu
  • 100g zmehčanega masla
  • 1 jajce

Postopek:

– Postopek je povsem enostaven, saj vse sestavine le dobro pregnetemo. Dobljeno testo s prsti/dlanjo razporedimo po predhodnje namaščenem pekaču (pekač dobro namaži z maslom. Bolje več kot premalo).

– Pekač postavimo v hladilnik in se lotimo priprave vseh 4 nadevov.

Sestavine za prvi nadev – MAKOV NADEV:

  • 400g maka
  • 20g sladkorja v prahu

Postopek:

– Mak in sladkor le dobro premešamo.

Sestavine za drugi nadev – SKUTNI NADEV:

  • 1,5kg skute
  • 20g sladkorja v prahu
  • 3 žlice ruma

Postopek:

– Skuto, sladkor in rum dobro premešamo.

Sestavine za tretji nadev – OREHOV NADEV

  • 400g zmletih orehov
  • 20g sladkorja v prahu

Postopek:

– Zmlete orehe in sladkor v prahu dobro premešamo.

Sestavine za četrti nadev – JABOLČNI NADEV

  • 4 velika jabolka
  • 20g sladkorja v prahu
  • 3 žlice ruma

Postopek:

– Jabolka olupimo in jih naribamo. naribanim jabolkam dodamo sladkor in rum.

Ko imamo pripravljene vse 4 nadeve, moramo pripraviti le še dve polivki:

Sestavine za prvo polivko – POLIVKA S KISLO SMETANO

  • 450ml kisle smetane
  • 1dl vode
  • 2 žlici sladkorja

Postopek:

– Vse sestavine dobro premešaj.

Sestavine za drugo polivko – RUMENA POLIVKA

  • 250g margarine

Postopek:

– Margerino stopimo in dobro premešamo. Mora biti popolnoma stopljena in tekoča.

Sedaj imamo vse pripravljeno in se lotimo zlaganja gibanice.

Sestavine za zlaganje gibanice:

  • Krhko testo (imamo že pripravljenega in mora že biti razporejen po pladnju)
  • 500g vlečenega testa (tega kupiš, ga ne delamo sami, saj bo tako naša gibanica narejena zelo hitro)
  • Vse štiri nadeve (makov nadev, skutni nadev, orehov nadev in jabolčni nadev)
  • Obe dve polivki (polivka s kislo smetano in rumena polivka)

Postopek:

– Po že predhodnje razporejenem krhkem testu, razporedimo POLOVICO makovega nadeva. Po makovem nadevu nanesemo nekaj žlic polivke s kislo smetano in nekaj rumene polivke. Nad makov nadev in polivke nanesemo polovico lista vlečenega testa (tako da bo ustrezal velikosti pladnja) in ga dobro pritisnemo, tako da se obe polivki razporedita po celotni površini. Ne pozabite na robove.

– Po vlečenem testu, razporedimo POLOVICO skutnega nadeva. Po skutnem nadevu nanesemo le nekaj rumene polivke. Nad skutni nadev in nanesemo polovico lista vlečenega testa (tako da bo ustrezal velikosti pladnja) in ga dobro pritisnemo, tako da se polivka razporedi po celotni površini. Ne pozabite na robove.

– Po vlečenem testu, razporedimo POLOVICO orehovega nadeva. Po orehovem nadevu nanesemo nekaj žlic polivke s kislo smetano in nekaj rumene polivke. Nad orehov nadev in polivke nanesemo polovico lista vlečenega testa (tako da bo ustrezal velikosti pladnja) in ga dobro pritisnemo, tako da se obe polivki razporedita po celotni površini. Ne pozabite na robove.

– Po vlečenem testu, razporedimo CELOTNI jabolčni nadev (jabolčni nadev se namreč ponovi le enkrat). Po jabolčnem nadevu ne nanašamo nobene polivke, temveč nanesemo le polovico lista vlečenega testa (tako da bo ustrezal velikosti pladnja) in ga dobro pritisnemo. Ne pozabite na robove.

– Nato ponovimo postopke, najprej makov nadev (+ obe polivki + vlečeno testo), nato skutni nadev (+samo rumena polivka + vlečeno testo), nato orehov nadev (+ obe polivki + vlečeno testo). Jabolčnega nadeva ni, saj se ta ponovi le enkrat!

– Zadnjo plast vlečenega testa premažemo s stopljenim maslom, nato dodamo še eno plast vlečenega testa in ga premažemo z maslom.

– Okoli pekača bomo najverjetneje imeli tudi nekaj “ostankov” vlečenega testa. Tega s škarjami odstrižemo, tako da dobimo lep zaključek/linijo ob pekaču.

– Sedaj pa še zadnji korak in sicer, da zadnji dve plasti vlečenega tesa z nožem razrežemo na željene velike kose, saj se bodo tako košči lažje rezali.

– Gibanico pečemo 1 uro na 180°C. Ko je gibanica pečena, počakamo da se popolnoma ohladi (najbolje je, da jo pustimo kar čez noč, saj se bo tako še bolj “prepojila”).

– P.S.: če je kateri od postopkov ne jasen, nam lahko pišete na Facebook (@MakeSomeSweets) ali na Instagram (@makesomesweets), prav tako pa so vsi videoposnetki shranjini pod highlight-se na Instagram profilu.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaVrni se na trgovino