fbpx

Mehki, puhasti, hrustljavi in še marsikaj. Čeprav je z maslenimi rogljički nekoliko več dela, se splača, saj je trud poplačan takoj ko zadiši iz pečice, kaj šele ko ga sprobamo. Masleni roglički so brez nadeva, saj imam jaz takšne najrajše, lahko pa dodate tudi poljubni nadev.  In še nekaj, rogljički so lahko v sladki ali slani izvedbi, torej zraven njih lahko postrežete marmelado, čokolado in razne druge namaze ali pa jih postrežete s koščkom sira, salame, zelenjave itd.

Sestavine:

  • 500g bele moke
  • 1 vrečka suhega kvasa ali kocka svežega kvasa
  • 50g sladkorja (če želite slano verzijo rogljičkov sladkor izpustite)
  • 200ml toplega mleka
  • 3 žlice olja
  • polovico čajne žličke soli
  • 1 jajce
  • 250g masla

Postopek:

– Maslo postavimo na sobno temperaturo in pričnemo s peko.

– V toplo mleko stresemo kvas in žličko sladkorja ter počakamo 15 minut da kvasec vzhaja.

– V večjo posodo stresemo moko, sladkor, sol, olje in jajce. Ko je kvasec pripravljen, ga dodamo v večjo posodo k ostalim sestavinam in vse dobro pregnetemo.

– Testo pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro.

– Po eni uri testo pregnetemo in razdelimo na 5 delov. Vsak del posebaj razvaljamo na 0,5cm debeline in začnemo zlagati.

– Zlagamo tako, da maslo razdelimo na 4 dele. Vzamemo en del razvaljanega  testa in po njem razdelimo 1 delček masla, nato na namazan del testa položimo drugi kos testa in ga namažemo z drugim koščkom masla.

– Tako ponovimo dokler nam ne zmanjka testa in masla.

– Nato testo postavimo v hladilnik za 1 uro. Po eni uri testo vzamemo iz hladilnika in ga prerežemo na pol in eno polovico položimo na drugo, ter močno razvaljamo (čim tanjše).

– Testo ponovno položimo v hladilnik za 1 uro. Po eni uri ponovno testo vzamemo ven, da prerežemo čez polovico in položimo eno polovico nad drugo polovico in razvaljamo.

– Ponovno postavimo testo v hladilnik za pol ure. Ko pol ure poteče testo vzamemo ven in ga razelimo na dva dela.

– Oba dela razvaljamo v obliki kroga in debeline 0,5cm.

– Vsak krog razrežemo na 12 trikotnikov, katere zvijemo v rogljiček (zvijamo od debelejšega dela proti tanjši konici).

– Rogljičke pečemo na 180°C približno 30 minut do zlate barve.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaVrni se na trgovino