fbpx

Sestavine za testo:

  • 500g moke
  • 230ml mlačnega mleka
  • 1 vrečko suhega kvasa ali polovico kocke svežega kvasa
  • 5 žlic sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 100g masla
  • 1 žlica ruma 
  • Limonina lupinica
  • 1 čajna žlička soli
  • 3 žlice 100 % kakava v prahu
  • Marmelada (jaz sem uporabila domačo slivovo marmelado. Paziti morate da je gosta)
  • Lešnikov namaz
  • za okras: bela čokolada, temna čokolada in rozna čokolada

Postopek:

– V manjši posodici pripravimo kvasec. V toplo mleko vmešamo sladkor in kvas, ter pustimo vzhajati 15 minut.

– V večji posodi zmešamo moko, rumenjaka, rum, limonino lupinico in sol. Počasi dodajamo kvasec in vse skupaj dobro pregnetemo.

– Na koncu dodamo zmehčano maslo, dobro pregnetemo in testo razpolovimo čez polovico. Polovici vmešamo še kakav v prahu in dobro pregnetemo nato pa oba testa pustimo vzhajati eno uro.

– Ko je testo pripravljeno, ga ponovno zgnetemo in oblikujemo v lep hlebček (belega posebaj, rjavega posebaj), katerega razdelimo na 6-8 delov, pred tem pa od vsakega (torej belega in rjavega testa) vzamemo približno 50g testa stran in ga oblikujemo v majhne krogljice katere bomo uporabili za ušeska.

– Vsak del posebaj z rokami oblikujemo v 1cm tanek krog, katerega si položimo na roko in vanj vsavimo dve majhni žlički goste marmelade oziroma lešnikovega namaza (testo kateri vsebuje kakav, mora vsebovati lešnikov namaz). Testo dobro zapremo in oblikujemo v kroglice. Krogljice položimo v pakač, jih premažemo z jajcem in dodamo ušeska.

– Pečemo 40 minut na 180 °C. Ko so pečeni, počakamo da se ohladijo in jih okrasimo kot vidite na sliki.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaVrni se na trgovino